Nieuwbouw De Garaasje / Het CKM, Leeuwarden Opgeleverd

Opdrachtgever:

Fier, Leeuwarden

Ontwerp:

KAW Architecten en Adviseurs

Start bouw:

oktober 2013

Oplevering bouw:

oktober 2014

Tags:

Leeuwarden heeft een nieuw, energieleverend (Nul op de meter) en 50% waterneutraal gebouw gekregen: ‘De Garaasje’. In dit gebouw is het landelijk Centrum Kinderhandel Mensenhandel (CKM) gevestigd. De nieuwbouw is na de zomer 2013 van start gegaan. Maandag 18 februari 2013 hebben initiatiefnemer Fier en Bouwgroep Dijkstra Draisma de bouwovereenkomst getekend. De bouwsom bedroeg circa zes miljoen euro.

Het markante gebouw, ontworpen door KAW architecten uit Groningen, heeft drie bouwlagen met een oppervlakte van 3400 m2 en voorziet onder meer in 32 woonheden voor de slachtoffers. Het gebouw staat direct naast ‘De Veilige Veste’, het kantoor en behandelcentrum van Fier aan de Holstmeerweg in Leeuwarden, veilig op steenworp afstand van het politiebureau. Door Fier Fryslân is bewust gekozen voor duurzaamheid zodat er geld overblijft voor de doelgroep.

Lees hier meer over de ESCo van het CKM Leeuwarden

Duurzaam

Bijzonder is dat het gebouw energieleverend is (Nul op de meter) en 50% waterneutraal is. Dat is uniek voor de Nederlandse zorgsector. Terpstra: ‘De Veilige Veste is energiezuinig, maar bij ‘De Garaasje’ gaan we nog een stapje verder in ons streven naar duurzaamheid. We denken dat we zelfs energie kunnen overhouden.’ Provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden zijn beiden enthousiast over het duurzame project en zetten waar nodig hun deskundigheden in. ‘Onze zorg is duurzaam, maar dat geldt ook voor onze gebouwen. Samen met anderen ondersteunen we de provincie en de gemeente in hun ambitie om de duurzaamste stad en provincie van Nederland te worden.’

Lees het persbericht 'Gestart met de aanleg van leidingen voor biogas bij De Garaasje Leeuwarden' en het artikel 'Ambitieus bouwen voor bijzondere doelgroep' in Bouwen in het Noorden.