DeJokse-byIMAZZO_14_edited

Woningcorporaties

Innovatie, vakmanschap en een sociale uitdaging

Bouwgroep Dijkstra Draisma biedt complete woonoplossingen aan corporaties en beleggers. Deze oplossingen zijn samengesteld uit standaard concepten, maar zijn aanpasbaar aan de vraag. We hebben duurzame oplossingen voor nieuwbouw, renovatie, zorg en leefbaarheid; gericht op maximaal wooncomfort. Deze oplossingen gaan verder dan alleen vakmanschap en innovatie. Ook de sociale uitdaging en samenwerkingen zijn cruciaal. Zo werken we met eigen bewonersconsulenten, ontwikkelen we onze producten met partners en trekken we met sociale verhuurders op om samen nieuwe initiatieven te ontplooien op het gebied van verduurzaming.

Droogstapelwoning, nieuwbouw

Seriematige woningbouw kan beter en sneller. Dankzij industrialisatie bouwen we nu woningen die rechtstreeks uit fabriek komen. Droog, binnen één dag gebouwd en volledig afgestemd op de wensen van de sociale verhuurder. We noemen deze woning de Droogstapelwoning. Samen met Betonson, Breman, Spaansen en Logus hebben we dit nieuwe bouwconcept ontwikkeld. Inmiddels beschikken we al over mooie referenties van deze nieuwe bouwmethode. Zoals de bouw van 204 woningen in Leeuwarden, maar we hebben ook voorbeeldprojecten in Heerenveen en Groningen.

Fase 1 van 204 Droogstapelwoningen, Leeuwarden
Fase 1 van 204 Droogstapelwoningen, Leeuwarden

Robots
De gevels van de Droogstapelwoningen produceren we zelf in onze fabriek in Dokkum. Met behulp van een geautomatiseerde gevellijn die gebruikt maakt van robots. Deze gevels hebben een hoge isolatiewaarde (6,5 Rc of hoger) en een goede luchtdichtheid met een qv;10 van 0,15.

Robots in de fabriek van Bouwgroep Dijkstra Draisma
Robots in de fabriek van Bouwgroep Dijkstra Draisma

Isolatieschil, renovatie

Voor bestaande woningen is er ook een enorme opgave op het gebied van verduurzaming. Daarom hebben we de Isolatieschil die we voor de bestaande gevels kunnen plaatsen. Dankzij deze oplossing maken we bestaande woningen nul-op-de-meter woningen. Voorbeelden van deze projecten staan in Leeuwarden en Roden.

De Isolatieschil toegepast op 33 bestaande woningen in Roden
De Isolatieschil toegepast op 33 bestaande woningen in Roden

Bewoners, sociale uitdaging

De bouw verandert. Techniek blijft belangrijk, maar de sociale uitdaging is net zo belangrijk, zo niet belangrijker. Mensen krijgen als huurder van een sociale huurwoning te maken met verduurzaming waar ze zelf niet om hebben gevraagd. Daarom bieden we naast innovatie en vakmanschap ook diensten aan op dit gebied. Onze bewonersconsulenten bewijzen keer op keer hun waarde. Zowel bij nieuwbouw als renovatieprojecten. Alles uiteraard in nauwe samenwerking met de corporatie.

Bewonersconsulenten bij startbijeenkomst renovatieproject
Bewonersconsulenten bij startbijeenkomst renovatieproject

De bewonersconsulenten zorgen voor tijdige en duidelijk communicatie. Bijvoorbeeld met behulp van een dagboek. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd welke werkzaamheden wanneer plaatsvinden. Ook organiseren zij o.a. kookworkshops bij projecten waar bewoners overgaan van koken op gas naar elektrisch koken. Maar ook andere bijeenkomsten zoals een startbijeenkomst of een veiligheidsmiddag met kinderen.

Veiligheidsmiddag bij nieuwbouw Molukkenstraat, Groningen
Veiligheidsmiddag bij nieuwbouw Molukkenstraat, Groningen

Woonhandleiding
Omdat wonen in een duurzame woning anders kan zijn dan de bewoner gewend is, ontvangt elke huurder een woonhandleiding. Een boekje dat standaard in de meterkast hangt en vol staat met informatie en tips over de installaties en gebruikte materialen.