Verbouwing van De Beurs tot Campus Fryslân opgeleverd aan Rijksuniversiteit Groningen

Gepubliceerd op 8 april 2019
Verbouwing van De Beurs tot Campus Fryslân opgeleverd aan Rijksuniversiteit Groningen

De werkzaamheden om de klassieke Beurs in Leeuwarden geschikt te maken als het nieuwe en moderne onderkomen voor de Friese faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen, RUG/Campus Fryslân, verlopen volgens plan: op vrijdag 5 april 2019 leverden we het gebouw op aan de Rijksuniversiteit Groningen. “We zijn ontzettend trots op dit prachtige onderkomen,” aldus Piet Bouma, directeur Bedrijfsvoering van Campus Fryslân. Nu volgt een periode voor de inrichting en verhuizing van de faculteit. “We kunnen niet wachten om vanaf de zomer met alle medewerkers, studenten en promovendi weer bij elkaar te zitten op één locatie, De Beurs.”

Sneak preview op 7 juni 2019

Het monumentale gebouw uit 1880 heeft een ware metamorfose ondergaan. Het gebouw zit vol verrassende combinaties van oude en nieuwe elementen, onverwachte doorkijkjes en prachtige uitzichten. “We begrijpen dat iedereen dolgraag eens binnen wil komen kijken,” aldus Bouma. “Dat is voor het eerst mogelijk op vrijdag 7 juni 2019 tijdens de sneak preview aan het eind van de middag.” Dan wordt het gebouw eenmalig opengesteld, zodat alle belangstellenden kunnen rondkijken in de gerenoveerde Beurs. “Zet vrijdag 7 juni daarom alvast in uw agenda.”

4

Monument in tact

Het aanzicht van het rijksmonument is 100% klassiek gebleven, maar de binnenzijde is 100% modern. “Degenen die het gebouw kenden als bibliotheek, zullen versteld staan wat voor kunststukjes J.O.N.G. architecten en Bouwgroep Dijkstra Draisma hebben gerealiseerd,” vertelt Bouma enthousiast. “Het pand heeft absoluut zijn grandeur terug. Ook de gebruikte kleuren en materialen geven onmiddellijk een warm gevoel.”

De nieuwe onderwijs- en werkruimten zijn los in de ruimte staande vormen, zodat de monumentale gevel in tact kon blijven, evenals het aanzicht van de originele vloeren. Daarnaast maken energiezuinige en gasloze oplossingen zoals zonnepanelen (362 stuks), LED-verlichting en vensterisolatie het gebouw klaar voor de toekomst.
 

5

Ruimtelijke entree

Bijzonder detail is het herstel van de originele entree van het gebouw door de middelste deur en het terugbrengen van de ruimtelijke entreehal met monumentale trap. Met behulp van de oude bouwtekeningen is het smeedijzeren traphek door een smid nagemaakt en geplaatst in de entreehal.

A different View

De totaal gerenoveerde Beurs is een plek waar de slogan van de faculteit, A different view, elke dag volop beleefd zal worden. “Het is nu aan ons als medewerkers en studenten van RUG/Campus Fryslân, als nieuwe bewoners van De Beurs, daar de passende, duurzame inhoud voor stad en samenleving bij te leveren, in werk en studie. Een geweldig voorrecht!” besluit Bouma.

Meer weten over dit project? Klik hier.

2

Foto's: Egbert de Boer