Constructie aardbevingsbestendig bouwen

Aardbevingsbestendig bouwen

Met het ontstaan van geÔnduceerde aardbevingen door de gaswinning in de Groninger bodem, wordt aardbevingsbestendig bouwen een steeds belangrijker thema. Als bouwrichtlijn daaromtrent is er inmiddels de NPR9998. NPR9998 geeft in Noord-Nederland richtlijnen om te beoordelen of:
1. Te bouwen gebouwen voldoende aardbevingsbestendig zijn,
2. Bestaande gebouwen voldoende aardbevingsbestendig zijn, en
3. Te versterken bestaande gebouwen voldoende aardbevingsbestendig zijn.

Het is nog niet verplicht de richtlijn uit te voeren maar wij passen het inmiddels bij meerdere projecten toe. Zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw en zowel voor particuliere als voor zakelijke opdrachtgevers.

Aardbevingsbestendige maatregelen bij de woningen 'Meer Wonen' Groningen
Aardbevingsbestendige maatregelen bij de woningen 'Meer Wonen' Groningen

Technische en financiŽle ondersteuning NAM

Met de pilot Nieuwbouwregeling wil NAM het zo gemakkelijk mogelijk maken om rekening te houden met het aardbevingsrisico door gaswinning door technische- en financiŽle ondersteuning te bieden. De regeling is bedoeld voor nieuwbouwplannen in gemeenten met aardbevingsrisico's als gevolg van gaswinning (Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer of Winsum). De 'Slimmer-ontwerpenregeling' keert een percentage van de totale bouwkosten uit als vergoeding voor de meerkosten die aardbevingsbestendig bouwen brengt. Bent u al vergevorderd in het ontwerpproces? Dan is de 'Redelijke-meerkostenregeling' interessant. Alle informatie over deze beide regelingen vindt u op de website van NAM.

Meer leest u ook in onze BGDD Inzicht december 2015 'Aardbevingsbestendig bouwen in Groningen'. Dirk Jan Brouwer, projectleider BGDD en Geert de Wrede, bouwkundige stichting Kuub vertellen meer over de 'Meer Wonen' woningen in Meerstad, de extra maatregelen die genomen worden en de diverse regelingen.

Het eerste bestaande utiliteitsgebouw volgens NPR9998

Momenteel werken wij aan de renovatie, verduurzaming en bouwkundige versterking van de RDW locatie in Veendam. Daarmee is dit gebouw het eerste bestaande utiliteitsgebouw dat bouwkundig versterkt wordt volgens de NPR9998.