204 Nul op de meter woningen Balistraten, Leeuwarden In uitvoering

Opdrachtgever:

Elkien

Ontwerp:

Dorenbos architekten

Start bouw:

december 2017

Oplevering bouw:

december 2020

Tags:

In meerdere fasen wordt de Balistraat en omgeving in de Oost-Indische wijk in Leeuwarden aangepakt. De sloop van 225 woningen is inmiddels gereed. Op deze plek komen 204 woningen bestaande uit 119 grondgebonden woningen (fase 1 t/m 3) en 85 appartementen (fase 4 en 5). Naast de bouw van de woningen wordt ook de gehele openbare ruimte opnieuw aangelegd.

Droogstapelbouwmethode

De woningen worden in zeer hoog tempo gerealiseerd met behulp van onze droogstapelbouwmethode. Vanaf de begane grondvloer wordt er één woning per dag casco (wind- en waterdicht) gerealiseerd. Hierna zijn we nog enkele dagen bezig zijn met de afbouw.

Nul op de meter

De woningen aan de Balistraat en omgeving worden Nul op de meter en voorzien van een (rest)warmte aansluiting voor verwarming en warm water. De woningen krijgen dus geen woning gebonden installatie. Wel worden er op iedere woning 12 tot 15 zonnepanelen geplaatst.

Energie Prestatie Vergoeding

Als compensatie voor de investering van de woningcorporatie in deze extra duurzame woningen, mag de corporatie een Energie Prestatie Vergoeding vragen aan de huurders. Dit is voor beide partijen goed nieuws. De huurder krijgt een comfortabele en duurzame woning tegen niet of nauwelijks stijgende lasten en de woningcorporatie wordt 'beloond' voor de investering in duurzaam vastgoed.