Biobased bouwen

Bouwen aan een leefbare wereld, nu en in de toekomst. Wij geloven in de impact van biobased bouwen. We maken gebruik van lisdodde, hennep, miscanthus en vlas, met als doel het effectief en lokaal inzetten van korte ketens.

Lokale en natuurlijke producten, die helpen de circulariteit van gebouwen verder te vergroten en bovendien de natuur versterken: dubbel duurzaam!

Binnair Vankuiken BGDD 15

Lisdodde

De eerste stap in biobased bouwen werd door ons gezet met de 'sigarenplant' lisdodde. Samen met lokale partners ontwikkelden we het duurzame isolatiemateriaal van dit lokale product, met als doel het versnellen van de energietransitie.

De lisdodde heeft zelf al een isolerende werking. Dat komt doordat er aan de binnenkant van de steel kleine luchtkamers zitten. En lucht isoleert. Daarom bouwen wij onze huizen met spouwmuren en isolatiemateriaal. Dus het is eigenlijk heel logisch dat dit materiaal, wat lokaal groeit, ook wordt gebruikt als duurzaam isolatiemateriaal. 

Naast dat de lisdodde als duurzaam isolatiemateriaal fungeert, zorgt de plant ook voor minder bodemdaling. Omdat de bodem niet verder inzakt, voorkomen we verdere CO2-uitstoot. Ook hebben veel planten en verschillende vogelsoorten baat bij de lisdodde als leefomgeving.

Lisdodde
Adobestock 571274519 (1)

Van veld tot verwerking

Lisdodde

Het verwerken en toepassen van lisdodde als isolatiemateriaal kunnen we niet alleen. Met hulp van lokale bedrijven, akkerbouwers, onderzoekers en gemeentes is het mogelijk om de toepassing van lisdodde op grote schaal te realiseren.


De verwerking van lisdodde vindt plaats bij sociaal ontwikkelbedrijf Dokwurk. Een samenwerking waar we trots op zijn!

1024x574

Hennep

De sterke houtachtige vezels van de hennepplant zijn geschikt voor de productie van hennepwol. Deze wol is een goede isolator en is toe te passen als isolatiedeken, in platen of als los materiaal. Bovendien heeft hennep goede luchtzuiverende eigenschappen, aangezien de plant veel CO2 opneemt.

We werken samen met de broers Balling en Siebren van Kuiken. Zij runnen samen met hun ouders een akkerbouwbedrijf, waar zij 40 hectare vezelhennep telen als wisselgewas.

Binnair Vankuiken BGDD 53

Miscanthus

De teelt van Miscanthus (ook wel bekend als olifantsgras) voor gebruik in de bouw is een veelbelovende en duurzame optie. Miscanthus is een vaste, snelgroeiende grasplant die van nature voorkomt in Azië, maar nu ook veel in Europa wordt verbouwd. De plant wordt steeds populairder vanwege de hoge biomassaopbrengst en veelzijdigheid.

Het kan verwerkt worden in verschillende bouwproducten, zoals bijvoorbeeld beton en plaatmateriaal. Ook is het gewas geschikt als isolatiemateriaal. Bouwgroep Dijkstra Draisma werkt samen met lokale boeren die miscanthus telen. Dat betekent korte ketens, weinig transport, veel CO2-opslag en een herleidbare oorsprong van gebruikte materialen. 

Still Video Maaien Miscanthus 2024

Vlas

Vlas heeft een vezel die sterk is en verwerkt kan worden tot een isolatiemat. Daarnaast kan de houtachtige stengel verwerkt worden tot los isolatiemateriaal en plaatmateriaal. Het bijzondere aan vlasvezels is de waterafstotendheid, wat toepasselijk is voor de verwerking tot isolatiemateriaal.

Adobestock 288758322
© NL Beeld
© NL Beeld