Transformatie en verduurzaming voormalig Beursgebouw, Leeuwarden In uitvoering

Opdrachtgever:

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Ontwerp:

J.O.N.G. architecten Lemmer

Start bouw:

januari 2018

Oplevering bouw:

februari 2019

Tags:

In dit eerste monumentale, all-electric onderwijsgebouw van Nederland kunnen straks tot 1.000 (inter)nationale studenten kleinschalig onderwijs volgen. In opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verbouwen we het nieuwe faculteitsgebouw voor Campus Fryslân. Tijdens deze ingrijpende verbouwing worden veel vroegere details in ere hersteld. 

De locatie van de elfde faculteit van Rijksuniversiteit Groningen is belangrijk voor de marketing en werving van studenten. Er moeten namelijk meer studenten naar Leeuwarden worden gehaald om weer volop universitair onderwijs te kunnen bieden.  

Oorsprong

Het rijksmonument De Beurs is in 1880 gebouwd in Leeuwarden. Het neoclassicistische gebouw aan de Wirdumerdijk is een ontwerp van architect Thomas Adrianus Romein. In De Beurs werden onder andere boter, kaas en akkerbouwproducten verhandeld. Na de agrarische depressie (1878-1895) is in 1980 het gebouw verbouwd tot openbare bibliotheek.  

Monumentaal gebouw, maar wel duurzaam

Na de renovatie zal het nieuwe faculteitsgebouw een stuk duurzamer worden. Naast betere isolatie en 362 zonnepanelen op het dak, wordt er straks geen gas meer verbruikt. Alles wordt elektrisch, zo ook de verwarming. Dit is zeer bijzonder voor een monumentaal gebouw als deze. Met al deze aanpassingen kan het gebouw worden verduurzaamd. Het kan van energielabel G zelfs naar label C of B gaan!

Zo krijgt Leeuwarden het eerste monumentale, all-electric onderwijsgebouw van Nederland. Naast de verduurzamingsmaatregelen is in het ontwerp ook fors ingezet om het historisch karakter van het gebouw te benadrukken en terug te laten komen.
 
Een voorbeeld hiervan is de reconstructie van de oude, hardstenen trap bij de hoofdentree. Daarnaast wordt er ook nog een gereconstrueerd hekwerk geplaatst. Hierdoor krijgt het gebouw zijn statige, historische entree terug.  

PHOTO-2018-12-14-11-22-24

Persbericht

Lees hier het volledige persbericht: verbouwing faculteitsgebouw Campus Fryslân door Bouwgroep Dijkstra Draisma.