Nieuwbouw gemeenthuis Drechterland, Hoogkarspel Opgeleverd

Opdrachtgever:

Gemeente Drechterland, Hoogkarspel

Ontwerp:

De Zwarte Hond, Groningen

Start bouw:

november 2013

Oplevering bouw:

maart 2015

Tags:

Design, Construct, Build en Maintenance

In opdracht van de gemeente Drechterland hebben wij het gemeentehuis met halfverdiepte parkeergarage in Hoogkarspel gebouwd, inclusief 20 jaar onderhoud nadien. Het gemeentehuis kent een ‘Excellent’-klassering binnen BREEAM-NL, het meetinstrument voor de beoordeling van de duurzaamheid van gebouwen. Tijdens en na de bouw waren het bouwterrein en het gebouw een voorbeeld voor inwoners en geïnteresseerden om meer te leren over duurzaam bouwen.

In het najaar van 2013 zijn de eerste bouwactiviteiten voor het nieuwe gemeentehuis gestart, met op 9 december de eerste paal. De sleuteloverdracht was in maart 2015 en de opening was op 22 mei 2015.

Het ontwerp

Het nieuwe gemeentehuis is onderdeel van het stedenbouwkundigplan voor het nieuwe dorpshart voor Hoogkarspel. Kern van dit plan is om de belangrijkste dorpsfuncties zoals het gemeentehuis, de kerk en de winkels te concentreren rond een nieuw herkenbaar dorpsplein. Het nieuwe gemeentehuis bestaat uit een publiekstoegankelijk deel aan het plein; de raadzaal met ondersteunende functies; openbare ruimtes met baliefuncties, werkplekken voor de gemeenteambtenaren en horecaruimte. Het niet openbare deel; backoffice en vergaderprogramma, bevindt zich in het deel boven de halfverdiepte parkeergarage die plaats biedt aan 56 automobielen voor bezoekers en personeel van het gemeentehuis en klanten van de winkels op het plein.

De uiterlijke verschijningsvorm van het gebouw weerspiegelt haar karakter: mooi, sober en neutraal. Met een duidelijke entree, duurzaam materiaalgebruik met zorgvuldige detaillering, maximale daglichttoetreding, een helder ritme in de maatvoering, aansluiting op het maaiveld en uiteindelijk een kapvorm waar een uitkijktoren aan de Streekweg een bijzonder plek inneemt.

BREEAM Excellent Casestudy

In de ontwikkelfase van het gemeentehuis is uitvoerig nagedacht om de ontwerp- en bouwprocessen die invloed uit kunnen oefenen op het milieu te minimaliseren. Als ontwerpteam hebben wij ons verplicht om vooraf een casestudy uit te voeren naar invloeden van het nieuw te bouwen gemeentehuis. Lees hier meer over de casestudy.

Werkervaring via Social Return bij nieuwbouw gemeentehuis

De nieuwbouw van het gemeentehuis Drechterland is een Social Return project. Drie nieuwe werknemers ondertekenden op 6 februari hun arbeidscontract met ons. Zij hebben werkervaring opgedaan tijdens de bouw van het nieuwe gemeentehuis in de gemeente Drechterland. Lees het hele artikel van dinsdag 11 januari 2014. Eén van de medewerkers is na afloop van het project bij ons in dienst getreden.

Foto's: Barend Hoekstra & Fred Homan

360 Graden fotografie: Gert Martijn de Maijer
Bekijk ook de 360 graden fotografie van
Restaurant Van Dis, gevestigd in het gemeentehuis.

Inzending Beste Gebouw van het Jaar 2016

Voor de categorie identiteit & icoonwaarde heeft architect De Zwarte Hond de nieuwbouw van het gemeentehuis in Hoogkarspel ingezonden voor het Beste Gebouw van het Jaar 2016. Gemeente Drechterland heeft een nieuw onderkomen gekregen dat onderdeel is van het stedenbouwkundig plan voor het nieuwe dorpshart van Hoogkarspel. De belangrijkste dorpsfuncties zijn nu gesitueerd aan een helder dorpsplein. Het gemeentehuis sluit aan op het maaiveld en heeft een representatieve uitstraling die past bij het karakter van het dorp.

Lees meer