Nieuwbouw Campus Damwald, Damwoude Aangenomen

Opdrachtgever:

Gemeente Dantumadiel

Ontwerp:

Kristinsson architecten

Start bouw:

Maart 2019

Oplevering bouw:

Juni 2020

Tags:

Met duurzaamheid als uitgangspunt bouwen we in opdracht van de gemeente Dantumadiel en Stichting Campus Damwâld de nieuwe campus in Damwoude. We realiseren hier een nieuwe school en aansluitend een sporthal. Om de campus passend te maken in de omgeving realiseren we ook herinrichting van de Badhúswei in Damwoude.

Streven naar verbinding

Er gaat een wens in vervulling voor de betrokken schoolbesturen en de gemeente Dantumadiel. De bouw van de nieuwe campus maakt het mogelijk om belangrijke activiteiten met elkaar te verbinden. Alle inwoners van Damwâld kunnen straks terecht bij de campus voor talentontwikkeling, lichamelijke ontwikkeling en gezondheid.

De drie basisscholen OBS Dr. J. Botkeskoalle, CBS De Bron en CBS De Fontein komen samen met de sporthal letterlijk onder één dak. Daarnaast staat Campus Damwâld direct in verbinding met de omgeving, het parkje, appartementencomplex Nij Tjaerda en Kindcentrum De Blokkedoaze met kinderopvang, peuteropvang, logopedie, kinderfysio en consultatiebureau. Kortom, ontzettend veel te doen en ontdekken.

Skjin, grien, tūk en sūn

In 2018 is de Stichting Campus Damwâld opgericht met een duidelijke missie: het bevorderen en faciliteren van het maatschappelijk en sociaal leven en welzijn in Damwâld en omgeving, met name door het bevorderen en faciliteren van de ontwikkeling, ontplooiing en ontspanning van de bewoners van Damwâld. Waar voorheen de gemeente verantwoordelijk was voor het sportcomplex, zal de stichting nu eigenaar worden en het complex onderhouden.

Alie Rienks, Gerben Wiersma en Trynke Dag met een schets voor sporthal De Boppeslach (foto: gemeente Dantumadiel)
Alie Rienks, Gerben Wiersma en Trynke Dag met een schets voor sporthal De Boppeslach (foto: gemeente Dantumadiel)

De stichting handelt tijdens de bouw en het gebruik van Campus Damwâld naar een viertal kernwaarden: skjin, grien, tûk en sûn.

Skjin
Skjin staat voor bewust omgaan met materiaal en omgeving. Dit betekent zo weinig mogelijk afval, geen chemische schoonmaakmiddelen in het gebouw, schone energie en bouwen met materialen uit de oude scholen en sporthal.
Grien
Grien betekent groen. De campus wordt volledig duurzaam en energieneutraal gebouwd. Daarnaast krijgt de natuur, het groen, een belangrijke plek in en om de school. Zo komt er een groene speelplaats, een groentetuintje dat kinderen samen met bewoners van Nij Tjaarda kunnen onderhouden en veel groen in het gebouw zelf.
Tûk
De Campus wordt voorzien van de meest innovatieve technieken. Om het gebouw zelf ook 'tûk' te gebruiken, worden de ruimtes multifunctioneel. Zo kunnen de ruimtes zoveel mogelijk worden gedeeld met alle gebruikers van het gebouw.
Sûn
Campus Damwâld gaat voor een gezonde leeromgeving. Klimaatbeheersing en groen (zowel binnen als buiten) spelen een grote rol, maar ook de gezondheid in het onderwijs is belangrijk. Zo worden kinderen uitgedaagd om meer te lopen en te bewegen in het gebouw.

Duurzaam en gasloos

Duurzaamheid staat centraal bij de bouw van de campus. Het complex krijgt geen gasaansluiting, maar wordt all-electric voorzien van energie. Dit betekent dat alle energie die wordt gebruikt, voortkomt uit elektrische bronnen. De benodigde warmte wordt opgewekt door lucht-water-warmtepompen en de zonnepanelen leveren de benodigde energie. Goede isolatie zorgt ervoor dat de opgewekte warmte en energie niet snel verloren gaat. Dankzij al deze maatregelen, wordt Campus Damwâld volledig energieneutraal. Het gebied rondom de campus krijgt een groene uitstraling met voldoende ruimte voor sportieve activiteiten en mogelijkheid om kinderen les te geven over de natuur.

Tevreden omgeving

Een belangrijk onderdeel van onze opdracht is het ontwerp van het gebied rondom de campus. Het tevredenstellen van de buurtbewoners nemen we dan ook serieus. Om maximale tevredenheid van de buurt te behalen, betrekken we de bewoners bij het proces, zowel vóór, tijdens als na de bouw. Hierbij organiseren we onder andere inloopavonden. Alle inspanningen zullen uiteindelijk moeten leiden tot een vernieuwd en verbonden Damwâld!

Gert van Tol en Biense Dijkstra

Ondertekening contract

Op woensdag 3 oktober 2018 werd het nieuwbouwplan de Campus Damwâld definitief aan ons gegund. Meer hierover lezen? Bekijk hier het artikel.