Woningverbetering 50 NOM woningen Wielenpôlle, Leeuwarden Opgeleverd

Opdrachtgever:

Elkien

Ontwerp:

Dorenbos architekten

Start bouw:

oktober 2017

Oplevering bouw:

voorjaar 2018

Tags:

In de wijk De Wielenpôlle in Leeuwarden hebben wij 50 woningen in opdracht van Elkien verbeterd. Deze woningen zijn daarnaast ook Nul op de meter gemaakt.

Schilrenovatie

De bestaande woning bleef in de basis. Er is een geisoleerde schil voor de bestaande gevel geplaatst, met hierin kunststof kozijnen en triple beglazing. De woningen hebben nu een nieuw geïsoleerd dak met zonnepanelen. Het ventilatiesysteem is ook volledig vernieuwd, hierdoor is er constant toevoer van schone lucht en afvoer van vuile lucht. Een goed ventilatiesysteem doet de luchtkwaliteit van de woning ten goede.

De productie van de gevel elementen is ondersteund door Wurkje foar Fryslân.

Nul op de meter woningen

Door al deze duurzame maatregelen en het plaatsen van zonnepanelen zijn de woningen energieleverend gemaakt (NOM). De zonnepanelen wekken op jaar basis voldoende energie op voor de energiebehoefte van een gemiddeld huishouden in dit type woning. De cv-ketel en de gasaansluiting zijn bij de woningen verwijderd en daardoor zijn de woningen nu volledig elektrisch. Elektriciteit voor verwarming en warm water worden nu duurzaam opgewekt door een warmtepomp met voorraadboiler. De energieprestatie van de woningen wordt door middel van monitoring gevolgd.

Bewonerscommunicatie

Door inzet van een communicatieteam is dit project in goed overleg met de bewoners uitgevoerd. De bewoners hadden inspraak bij de planvorming en na oplevering zullen de bewoners waar nodig gecoacht worden betreft het wonen in een energie neutrale woning. Uit een afgenomen enquête scoorde de woningverbetering gemiddeld een 8,4!