Woningverbetering 132 woningen Wielenp˘lle, Leeuwarden Opgeleverd

Opdrachtgever:

Elkien

Ontwerp:

Dorenbos architekten

Start bouw:

oktober 2017

Oplevering bouw:

April 2019

Tags:

Aan de Wielenpôlle in Leeuwarden zijn nu 132 woningen een stuk duurzamer! In samenwerking met Elkien hebben we ervoor gezorgd dat de woningen een lange en duurzame toekomst tegemoet gaan. De wijk wordt door een collectief verwarmingssysteem van energie voorzien en heeft een nieuw ventilatiesysteem gekregen om de leefkwaliteit te verbeteren.

Oude woning in een nieuw jasje

Er zit altijd een uitdaging in het verbeteren van reeds bestaande woning, want het tevreden stellen van de huurders staat hoog in het vaandel. Daarom hebben wij met de input de bewoners van de Wielenpôlle de plannen voor de woningen vormgegeven.

Er is een geisoleerde schil voor de bestaande gevel geplaatst met hierin kunststof kozijnen en triple beglazing. Daarmee is de oude woning voorzien van een nieuw en energiebesparend jasje. Verder hebben de woningen nu ook een nieuw geïsoleerd dak met zonnepanelen en een volledig vernieuwd ventilatiesyteem, zodat er constant schone lucht wordt aangevoerd. Een verbeterde luchtkwaliteit, dus een verbeterde leefkwaliteit!

De productie van de gevel elementen is ondersteund door Wurkje foar Fryslân.

Energievoorziening

Door al deze duurzame maatregelen en het plaatsen van zonnepanelen zijn de woningen energieneutraal gemaakt. De zonnepanelen wekken op jaarbasis voldoende energie op voor de energiebehoefte van een gemiddeld huishouden in dit type woning. De cv-ketel en de gasaansluiting zijn bij alle woningen verwijderd. Elektriciteit voor verwarming en warm water worden nu duurzaam opgewekt door een warmtepomp met voorraadboiler. De energieprestatie van de woningen wordt door middel van monitoring gevolgd.

Bewonerscommunicatie

Door de inzet van onze bewonersconsulentes zijn de bewoners bij het gehele proces betrokken geweest. Naast inspraak bij de planvorming, kregen de huurders ook coaching in energieneutraal wonen. Voor de kinderen in de wijk hebben we in de zomer van 2018 een timmermiddag georganiseerd om ze te laten zien hoe leuk de bouw kan zijn.

Al met al waren de bewoners erg tevreden. Uit een afgenomen enquête scoorde de woningverbetering gemiddeld een 8,4!

PHOTO-2018-08-22-15-48-44-2

Samenwerken met Elkien

Sinds 2015 hebben wij een nauwe band met de woningcorporatie Elkien. Door met hen in ketenverband samen te werken kunnen we onnodige activiteiten en dubbelingen in het bouwproces voorkomen. Daarnaast leidt ons gelijkwaardige partnerschap tot hogere kwaliteit, betere innovatie en lagere woonlasten voor de huurder. Profijt voor iedereen!

Met de doelstelling van gasloos wonen in 2050 in zicht, zijn we samen met Elkien constant op zoek naar betere en goedkopere oplossingen in de sociale woningbouw. We kennen elkaar en weten precies wat we van elkaar kunnen verwachten. Zo dragen wij ons steentje bij aan een sociale en duurzame toekomst.

Meer weten over Elkien? Lees hier meer.