"Transparant zijn is wel heel erg doorzichtig" Bouwblog Biense Dijkstra

Gepubliceerd op 28 maart 2018

"Transparant zijn is wel heel erg doorzichtig" Bouwblog Biense Dijkstra

Onlangs mochten we voor de achtste keer op rij de prijs voor Best Managed Company in ontvangst nemen. Inmiddels zijn we platinum member. Deloitte gaf in het jurycommentaar aan dat we nu werk moeten maken van de volgende stap: het vormgeven van de netwerkorganisatie in de vierde fase. Dat was een veelzeggend commentaar. We focussen ons al jaren op dat doel, maar toch blijven we op processen steken.

 

Dit is namelijk het derde jaar op rij dat wij volledige openheid met co-makership nastreven en ons dat niet voldoende lukt. Het lukt ons nauwelijks in ’gedwongen huwelijken‘, maar zelfs als we onze eigen partners mogen selecteren is er maar een beperkt aanbod van voldoende commitment. Onze branche vindt het moeilijk om op systeemniveau samen te werken en alle beschikbare data 1 op 1 uit te wisselen, want stel je voor…. Er zijn vele pogingen ondernomen, er is ontzettend veel energie gestoken in het ultieme samenwerkingsproces en toch blijkt het een enorme uitdaging. Transparant zijn is dan wel heel erg doorzichtig, zoiets als douchen achter helder glas.

FAMILIE

Op zo’n manier douchen doe je wél als je familie bent, en daar zit nou net de crux. Hoezeer ben je als bedrijf in staat om een ketenpartner die voorheen nog ’onderaannemer’ heette de ruimte te geven. Om binnen een team met mooie ideeën en goede oplossingen te komen. Oplossingen die slimmer, sneller en efficiënter zijn en ook nog eens tot goede marges leiden.

 

Hoe word je echt ‘familie’, zeg maar. En waar je je familie niet voor het uitkiezen hebt, is dat in dit geval wel zo. Wij vergelijken het vaak met een langdurige relatie. Met wie zou je dit aangaan en op welke voorwaarden doe je dat dan?

 

Lukt het dan helemaal niet? We merken dat het met geselecteerde partners wél lukt, mits gekoppeld aan één duidelijk eindproduct. Maar die selectie is juist onze grootste uitdaging nu.

SLECHT TOE IN STAAT

Bouwen, bouwen, bouwen, schijnt nu een politiek credo te worden, maar dat moet eigenlijk zijn: samen bouwen, samen bouwen, samen bouwen. Hier is een branche die nog veel gebruik maakt van inkopers en contractmanagers slecht toe in staat.

 

Je zult als bedrijf je oude businessmodel moeten vergeten. Vervolgens naar de kansen kijken die er nu liggen. Het zal echt slimmer, sneller en efficiënter moeten. Sommige collega’s realiseren zich dat, anderen denken dat het zo’n vaart wel niet zal lopen. De opgave is immens. De uitdaging van de energietransitie is groot en vakmensen zijn niet of nauwelijks beschikbaar. Als wij als branche in staat zijn om samen de juiste propositie aan te bieden, dan is je nieuwe businessmodel geboren. We kunnen samen de wereld veranderen, maar zullen nu ook bij onszelf moeten beginnen.