Broers in de bouw

Gepubliceerd op 12 december 2024

Broers in de bouw

WE MAKEN ER EEN FEESTJE VAN

In de wereld van de bouw, waar grote en bijzondere projecten vaak de aandacht trekken, schuilt soms ook iets anders moois: een familiegevoel. Bij Bouwgroep Dijkstra Draisma ervaren de broers Durk en Harry van der Zee dat dagelijks. Binnen het bedrijf hebben ze elk hun eigen rol, maar hun verhaal gaat over meer dan werk alleen: over een gedeelde passie voor bouwen, hun sterke onderlinge band en de manier waarop een groot bedrijf de sfeer van een familiebedrijf kan blijven bieden.

Durk begon zijn loopbaan in 1998 als timmerman, via een werk en-leertraject. Jarenlang werkte hij bij dezelfde aannemer; hij schopte het daar tot uitvoerder. “En dan kom je op een punt dat je denkt: misschien is het tijd voor iets nieuws.” Dat idee werd concreet toen zijn broer Harry, die al bij BGDD werkte, een balletje opgooide: “Misschien is hier werken ook wel iets voor jou.” Durk besloot de gok te wagen en schreef voor het eerst in zijn leven een sollicitatiebrief. Met succes: in 2017 begon hij als uitvoerder en groeide door tot projectbegeleider Bouw & Onderhoud.

 

Ook Harry begon zijn carrière bij een aannemer, waar hij zeven jaar werkte. Daarna maakte hij een uitstapje naar Philips.“Maar de opdrachtgeverskant van de tafel was het niet voor mij.” Met de overstap naar BGDD in 2016 keerde hij terug naar de bouw, als teamleider werkvoorbereiding Bouw & Onderhoud.

 

Vader als opleider
Het bouwen zelf zat er bij de mannen al vroeg in. Van huis uit zijn ze gewend samen te klussen. Hun vader kwam uit een onderwijsfamilie, maar zag zelf het vak van leraar niet zitten – hij koos voor de techniek. “Onze vader heeft ons de basis van techniek bijgebracht. We bouwden samen onze eerste huizen,” vertelt Durk enthousiast. “Eigenlijk was hij naast vader ook onze opleider, ook al vond hij zelf van niet.” 

Bouw & Onderhoud
De afdeling Bouw & Onderhoud, waar de broers werken, richt zich op een breed scala aan projecten: van kleine aanbouwen tot verbouwingen, gevelonderhoud en storingswerkzaamheden. “Het mooie aan ons werk is de variatie,” zegt Durk. “Elke klus vraagt een specifieke aanpak, dat maakt het uitdagend. We zijn daarin soms ook beiden wel wat eigenwijs. Dan denken we: we proberen het eens anders. Die ruimte krijgen we hier.”

 

Bedrijfscultuur
Dat laatste is een van de dingen die het bedrijf voor de broers zo bijzonder maakt. Harry: “Je mag verantwoordelijkheid nemen, en die krijg je ook. Het hoeft niet allemaal over 150 schijven te gaan. Natuurlijk bespreken we zaken in projectoverleggen en is het management op de hoogte van wat we doen, maar ze 
drukken hun stempel er niet op – ze vertrouwen op de expertise op de werkvloer.” 

 

Durk vult aan: “BGDD is een groot bedrijf, maar eigenlijk werken we nog steeds als – weliswaar grote – ‘dorpsaannemer’. Iedereen is bekend met elkaar, dat schakelt efficiënt en snel. We hebben de korte lijntjes en lage drempels van een familiebedrijf, en tegelijkertijd de kennis, expertise en slagkracht van een grote onderneming.”

 

Wat de broers ook waarderen, is de focus op innovatie binnen het bedrijf. “In de bouw is men vaak voorzichtig met nieuwe dingen,” zegt Harry. “Men kijkt liever eerst de kat uit de boom. Maar hier springen ze er meteen bovenop als er zich een innovatie aandient. Ze durven erin te investeren en dat maakt werken hier ook heel aantrekkelijk.”

 

Familieband als fundament
Samenwerken met je broer, hoe is dat eigenlijk? “Verschrikkelijk,” grapt Durk. Want grappen maken, daar 
houden de twee van. “Bouwen is een serieus iets, je moet er wel wat lucht in brengen en er een feestje van maken. En natuurlijk zijn we het niet altijd eens, maar dat hoort erbij,” vervolgt hij. “En dan is een broederlijke sneer vaak genoeg en is de lucht snel weer geklaard,” voegt Harry met een knipoog toe. 

 

Die familieband heeft veel voordelen. “Als de één een voorzet doet, weet de ander meteen wat er moet gebeuren. We hebben aan een half woord genoeg.” Die natuurlijke samenwerking maakt hun projecten succesvol. Een mooi voorbeeld is de renovatie van de Soestdijkflat in Leeuwarden. “Dat was ons 
eerste grote project dat we echt samen deden. Alles zat erin: van bewonerscommunicatie tot de technische uitvoering,” vertelt Harry opgetogen. “Als alles dan goed loopt, ben je best een beetje trots. Op het feit dat je onderdeel bent van BGDD, maar ook op de samenwerking met je broer.”


De rollen van collega’s en broers lopen door elkaar. “Ook privé praten we veel over het werk,” vertelt Durk. “De bouw heeft nu eenmaal onze interesse. Vooral als een klus goed lukt, scheppen we daar op verjaardagen graag over op. Als je dan samen bent, kun je het nog wat extra aandikken, haha.”

 

Yin en Yang
Of ze dan niet verschillen van elkaar? Zeker wel! Als geschoold werkvoorbereider brengt Harry theoretische kennis en calculaties in, hij regelt alles graag tot in detail. Durk is meer een doener en met zijn uitgebreide ervaring een man van de praktijk. Voor hem is 80% duidelijkheid genoeg om de trein te laten rijden. “Die laatste 20% lossen we in het werk wel op. Daar heeft Harry wat moeite mee, ik ben daar wat losser in.” Maar zoals dat werkt met yin en yang: de een versterkt de ander én ze leren van elkaar. 

 


Toekomst
Met hun passie voor de bouw, hun hechte onderlinge band en de steun van een innovatief bedrijf kijken de broers vol vertrouwen naar de toekomst. “Je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt, maar de kans is groot dat we hier over tien jaar nog zitten. We blijven mooi doorbouwen, dat is het plan.”

 

 

Wil je ook werken bij BGDD?