veilige veste

De Veilige Veste

De laatste jaren wordt het Passiefhuis-concept ook steeds meer toegepast in kantoren, scholen en andere gebouwen. Niet alleen in nieuwbouw maar ook bij bestaande bouw. Bij het voormalige politiebureau aan de Holstmeerweg in Leeuwarden is dit het geval! Het politiebureau kreeg een herbestemming en is omgebouwd tot een kantoor en opvangruimte voor Fier Fryslân, De Veilige Veste. Het hoofdgebouw is vrijwel tot op het casco gestript en verbouwd volgens het Passiefhuis-principe. Hierbij wordt optimaal gebruikgemaakt van de gratis (passieve) energie van de zon.


Passiefhuis-renovatie

De Veilige Veste verbruikt zéér weinig energie dankzij optimale isolatie en kierdichting en een minimum aan installaties. De Veste is de eerste grootschalige Passiefhuis-renovatie in Nederland, die gecombineerd is met een herbestemming van een bestaand kantoorpand. Een beperkt verwarmingssysteem, zonder toepassing van actieve koeling én met gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Het energieverbruik van De Veilige Veste is nu 7 tot 10 keer lager dan van het voormalige gebouw.

Een echte veste


Als een gebouw wordt georiënteerd op het zuiden, er hoge isolatiewaarden worden toegepast, koudebruggen en kieren worden voorkomen en er efficiënt wordt geventileerd en verwarmd, ontstaat er een uiterst comfortabele woon- en werkomgeving met een gezond binnenklimaat. Bij aanvang van het project bleek de gehele draagconstructie één grote koudebrug te zijn, doordat deze buiten de gevel staat. Dit is opgelost door het hele gebouw in te pakken. De gevel is door de combinatie van de gevelelementen en de isolatie op de breedste punt bijna 1 meter dikker. Een echte ‘veste’ dus.
 


Het ontwerp


Het politiebureau was een perfect carré met horizontale en verticale stramienen. Het uitgangspunt van het ontwerp is de herhaling van dit vierkante raster. De gevel is bekleed met diagonaal geknikte, vierkante elementen. Om deze bijzondere vorm te produceren is gebruikgemaakt van in een mal gegoten composietmateriaal. De complexe vorm was een uitdaging voor de bouwkundig tekenaars, door de verschillende hoeken in raamdorpels en aansluitnaden.


De Veilige Veste is als één van de negen genomineerde projecten bekroond met de Award voor Duurzaam Ontwerp. Ook is het PassiefBouwen certificaat uitgereikt.