Renovatie, verbouwing en uitbreiding

OSG West-Friesland, Hoorn

juni 2017
mei 2019
11000 m²

Renovatie en vernieuwbouw OSG West-Friesland

Een rijksmonument als school! Dat hebben de leerlingen van het Atlas College, locatie OSG West-Friesland. In Hoorn realiseerden wij, in opdracht van Stichting Onderwijshuisvesting Hoorn, de renovatie, verbouw en uitbreiding van de middelbare school. Het project omvat in totaal 11.000 m2 aan verbouw en nieuwbouw.

LOOPBRUG ALS VERBINDING

Het monumentale gebouw was in de jaren '80 en '90 uitegebreid. De verschillende gebouwen vormden niet meer een geheel en kenden achterstallig onderhoud. Ook was de ict-infrasctructuur chterhaald en kwam men ruimte te kort. We hebben het karakteristieke hoofdgebouw met het Bontekoe gebouw verbonden door middel van een overdekte loopbrug. Het resultaat van de verbouwing is een leeromgeving met volop ruimte voor modern onderwijs. We hebben het hoofdgebouw onder andere uitgebreid met een mediatheek, ruimte voor docenten en meerdere generieke onderwijslokalen.

We zijn als Leerlingenraad uitgebreid betrokken en kregen van de schooldirectie bijna alles voorgelegd ter goedkeuring of voor feedback. De overlast viel mee. Er was het nodige omlopen en er was herrie tijdens lessen, maar met de toetsweek was het stil. De bouwvakkers waren verder erg aardig tegen ons en de verbouwing ging vlot en efficiënt. Ik geniet volop van het resultaat!

Ezra Steman, voorzitter Leerlingenraad

Uitstraling

De school kent een lange traditie, dit is vooral zichtbaar in het hoofdgebouw. Het ontwerp aan de hand van Hoogevest Architecten heeft dit prachtig laten contrasteren met de overige gebouwen. Het oude gebouw is daarom, waar mogelijk, in de oorspronkelijke stijl teruggebracht. Daarnaast heeft de architect gekozen voor veel glas en doorkijk. Dit straal vertrouwen en openheid uit.  

Het was een mooi, vlot proces. De planning was in het eerste begin wat te krap, dat hebben we in overleg realistisch gemaakt. We moesten immers wel de kwaliteit en veiligheid bewaken.

Harm Jan de Vries, Projectleider BGDD